[...] dłuższy czas. Wysoki poziom tego hormonu może również świadczyć o stanie zapalnym w organizmie. Pamiętaj o regeneracji, wysypianiu się oraz eliminacji stresu (na tyle, na ile to możliwe). Wysoki poziom insuliny występuje podczas choroby zwanej insulinoopornością - aby wyrównać jej poziom, zwracaj szczególną uwagę na jakość węglowodanów, jakie [...]
[...] jest kwas chlorogenowy, przeciwutleniacz, który pomaga chronić przed stresem oksydacyjnym, mogącym uszkadzać komórki mózgowe. Nie ma również jednoznacznej sugestii, ile tej kawy trzeba by było pić, aby uzyskać korzyści poznawcze, ale często zaleca się picie co najmniej dwóch filiżanek dziennie. Oczywiście mowa tutaj o osobach zdrowych. [...]
Dzikie jaja – już sama nazwa powinna Was zaciekawić. Cóż to jest? Bez obaw, nie jest to żaden egzotyczny specyfik o niewiadomym pochodzeniu. Dzikie jaja to nic innego jak świeże białka kurzych jaj. Jedna butelka płynnego produktu to aż 32 białka kurzych jaj, czyli ok. 10 porcji. Płynne białko jaj - Podsumowanie Dzikie Jaja to duże ułatwienie dla [...]
[...] zawiera aż 20 porcji! W jednej porcji mamy 3,5 g białka, 8,8 g tłuszczu i 12 g węglowodanów. Daje nam to ok. 125 kcal. Chyba każdy przyzna, że to tyle, co nic. Diecie nie zaszkodzi, a ile radości z tego będzie. No to jak? Lubisz orzeszki? Lubisz czekoladę? Najbardziej na świecie lubisz czekoladę z orzeszkami? NUTLOVE jest stworzony dla Ciebie!
[...] żywieniowe. Jedni ze stresu przestają jeść, inni za to nie mogą się opanować. W jaki konkretnie sposób stres wpływa na nasze nawyki żywieniowe? Stres może wpływać na to, ile jesz Jak już wspomniałam, każdy na stres reaguje inaczej. Dla niektórych jedzenie to szansa na wyciszenie się, uspokojenie, poprawę nastroju. Taka tendencja nazywana jest [...]
[...] jak parówki, mają konsystencję parówki, nawet trochę pachną jak parówki. A jak smakują? Nie uwierzycie, ale smakują jak parówki. Już samo to powinno dać nam do myślenia, ile dodatków w nich siedzi, że wszystkie smakują tak samo… Spoglądając na skład, widzimy substancje zagęszczające, aromaty, emulgatory i wiele innych dodatków, dzięki którym [...]
Oferta produktów dla wegan staje się coraz szersza. O ile z dawnych lat większość z nas pamięta pewnie paczki pełne czegoś, co przypominało wysuszoną gąbkę, a co nazwane było kotletem sojowym, tak dziś idąc do sklepu, możemy przebierać do woli. Możesz kupić roślinne kotlety mielone, panierowane, różne rodzaje kiełbasek, wegańskie plastry [...]
[...] response of muscle protein synthesis following whole-body resistance exercise is greater following 40 g than 20 g of ingested whey protein” https://physoc.onlinelibrary.wiley.com/doi/pdf/10.14814/phy2.12893 Jordan M Joy, Ryan P Lowery,1 Jacob M Wilson,1 Martin Purpura,3 Eduardo O De Souza,4 Stephanie MC Wilson,5 Douglas S Kalman,6 Joshua E [...]
Wokół treningu i dietetyki narosło tyle mitów, że gdy zacząłem choć z grubsza je omawiać, wyszło 120 stron tekstu. Podobny problem pojawił się w przypadku kwestii dopingowych. To i tak praca, która nie trafi do większości „ekspertów z YouTube”. Mimo setek publikacji oraz profesjonalnych opracowań, ciągle spotyka się absurdalne tezy zamieszczane w [...]
Czy kiedykolwiek zastanawiałeś się, dlaczego niektórzy ludzie wydają się mieć niesamowitą wydolność i wytrzymałość, podczas gdy inni szybko się męczą? Odpowiedź może tkwić w VO2max, czyli poziomie pułapu tlenowego. W artykule skupimy się na wyjaśnieniu definicji VO2max, sposobach pomiaru, przedstawimy normy oraz sposoby na jego poprawę. Źródła: [...]
[...] Grupa pozbawiona węglowodanów, a jedząca tylko białko i tłuszcze dostarczała najmniej energii ze wszystkich grup zwierząt. Należy podkreślić, iż szczury mogły jeść, ile tylko chciały. Powyższy eksperyment potwierdza, iż najgorszym tuczącym połączeniem są węglowodany i tłuszcze. Jest to typowe zestawienie dla chałwy, czekolady, ciast, [...]
Aktualizacja 02 stycznia 2024 Redukcja tkanki tłuszczowej to moment, w którym dochodzi do testu naszej silnej woli trzymania diety, jak i wytrzymałości pod kątem uczęszczania na treningi, pomimo braku sił czy też chęci. Treningi wysokiej intensywności, restrykcje kaloryczne, wszelkie pokusy czyhające na nas dookoła sprawiają, że czasem trudno [...]
[...] Tak, tylko pozostałe 99,99% populacji nie jest tak utalentowane, więc musi włożyć o wiele więcej wysiłku w dietę i trening. https://www.youtube.com/watch?v=dEpIMRbVvnM Cailer Woolam i 435 kg w martwym ciągu przy wadze ciała 99 kg. Niedawno widziałem film zawodnika, który waży 99 kg i podnosi 435 kg w martwym ciągu (tak, słownie: czterysta [...]
[...] suwnicy Smitha z ciężarem ~184 kg. Doznał załamania ruchu po 6. powtórzeniu. Nie miał asekuracji, bo i po co. Maszyna zrobiła to, co umie najlepiej, czyli poddała się sile grawitacji. Młodzieniec został sprasowany. Odczuwał silny ból i nie mógł ruszyć kończynami dolnymi. Nawet jeśli używasz suwnicy Smitha prawidłowo, to nie jest ona dobrym [...]
[...] Anna Galicka „Mutacje genów niekolagenowych we wrodzonej łamliwości kości – znaczenie produktów tych genów w biosyntezie kolagenu i patogenezie choroby” http://www.phmd.pl/api/files/view/28890.pdf https://edraurban.pl/ssl/book-sample-file/kosmeceutyki-seria-dermatologia-kosmetyczna-ii-wydanie/pdf/k2.pdf
Kłamstwa i mity dietetyczne, w które nadal wierzymy Internet jest pełen dezinformacji, co nie powinno dziwić, gdyż nagle każdy zawodnik chce mieć swoją filozofię treningu, kubeczki z logo, strony WWW, indywidualne programy. Nie byłoby w tym nic złego, gdyby jeszcze taka osoba miała 15, 20 czy 30 lat stażu i duże doświadczenie. Piwo jest dobrym [...]
[...] leżąc, wyprost bioder, wyciskanie leżąc i ściąganie drążka wyciągu). Wykonywano 2 serie po 12 powtórzeń. Trening rozpoczynano od lekkich obciążeń i z czasem je zwiększano, o ile pozwoliła na to technika. Grupa aerobowa ćwiczyła 3x w tygodniu, każdorazowo sesja trwała 75 minut. Zajęcia obejmowały rozgrzewkę, główną część treningu oraz schładzanie. [...]
[...] jogurty, makarony, mleko, fasolkę, ryż? Nie tak szybko. Jeśli ktoś mówi, iż należy wykluczyć z diety jogurt, bo wywołuje on dużą odpowiedź insulinową, to proponuję zobaczyć, ile energii w postaci węglowodanów i tłuszczów dostarcza zwykły, niesłodzony jogurt (np. 3.1 g tłuszczów, 4 g węgli w 100 g). I patrząc zdroworozsądkowo oraz praktycznie, [...]
Opisane zagadnienie wraca co kilka lat, jedni ludzie straszą jajkami ze względu na zawarty w nich cholesterol, inni przekonują, że tego rodzaju produkty nie mają żadnego negatywnego wpływu na zdrowie. Często jestem pytany o tego typu kwestie. Uważam, że każdy powinien podejmować decyzje samodzielnie, ale bazując na danych naukowych, a nie na [...]
Z kulturystycznymi dietami związane jest wiele kłamstw, przeinaczeń, fałszywych tez oraz kompletnych nonsensów. Bardzo słabym źródłem informacji bywa Internet. Jeśli chcesz się czegoś dowiedzieć, zacząłbym od książek uznanych autorów np. H. Gertig, J. Przysławski „Bromatologia – zarys nauki o żywności i żywieniu”, H. Ciborowska, A. Rudnicka, [...]